Discuz! Board

搜索
热搜: 活动 交友 discuz

[转贴]外地人讲广州话(劲搞笑)

14万

新手上路

楼主
1. 我聽過人地講:-- 人地結婚去〝動物園〞﹝渡蜜月﹞ - 囉文件要〝贈
品〞﹝正本﹞

2. 有冇雷電顯示?﹝來電顯示﹞

3. 我公司有個大陸女人好好笑:-1)冷係=冷氣 2)必喎=迫我3)抱子=報紙

4. 石屎路 --- 食屎路

5.一個內地女人想叫前面D人讓條路佢行,所以佢沿途係咁話:kiss
me……kiss me……,但我諗佢想講excuse me……excuse me……

6. 利智小姐經典的一句:「你地有〝陰毛〞既」 - 佢既意思係〝陰吱?nbsp;

7. A:嘩!你陰莖呀?B:-_-“ ﹝講咩呀?﹞ 原來A係想話:嘩!你咁勁呀?

8. 先生……我地玩〝失蹤〞骰盅囉……

9. 最怕比佢地問我:-〝簡典扇〞﹝咁點算﹞

10.〝影忍支係ben〞﹝影印機係邊﹞ 〝死手間係ben〞﹝洗手間係邊﹞

11.有朋友係電話公司做,佢話好多大陸人黎話要將自己部手提電話〝出
煙〞-trade in

12. sen生你蝕唔蝕飯? - 先生你食唔食飯

13. 你坐乜〝能〞野? - 你做乜諗野

14.有個女人問路:先生,請問〝侏儒村〞係邊呀?先生旁邊出現十幾個
“????

“原來〝侏儒村〞------ G2000

15.呢個係一個真實故事,係我朋友個媽咪聽到既,有一個內地男人整緊架單
車,整整下個男人講:唉整得個〝能〞黎,個〝heigh〞又爆! -
其實想講〝唉整得個輪黎, 個呔又爆〞。

16.小巴上一內地男子:司機,唔該大爆heigh有落﹝大埔墟呀陰功﹞

17.廣東話唔正的人到茶餐廳飲野:〝唔該同我射d精〞﹝唔該同我寫d drink﹞

18.係一個巴士站度,眾人都等緊巴士,有個女人問另一人:〝先生唔該,請問你
有冇〝生痔瘡〞呀?個男人頭都痕埋,原來個女人係想問佢有冇散紙唱!﹝個時八達
通仲未係咁流行﹞

19.係街邊賣野食d大陸女人成日話:好〝令〞既〝而蛋〞、〝牛演〞- 魚蛋,牛丸

20.大家要唔要雀仔按摩……按完仲可以除……腳低按摩……鎚……

21. 唔得簡樣架 - 唔得咁樣架 as a matter of fact

22.我同事落左香港都成十幾年,但係講話都仲係好大陸……有次問佢電腦問題,佢
猛叫我Y Kick〞,又唔知佢講咩,問佢又怕佢尷尬,攪左好耐先知,原來佢話:個
mouse右制,right click呀!

23.係我個friend話我聽ga,話說有日佢同佢亞姨去買野,佢亞姨睇中左條類似頸
巾既 物體,跟住有個女人走過去同佢亞姨講:〝呢條唔只可以做頸巾,仲可以用黎做
衛生巾﹝圍身巾﹞〞此 話一出當堂搞到我個friend呆左,佢諗好耐先領悟到呢句咁高
深既說話!

24.我班的陳同學曰:〝唐山大地浸﹝地震﹞,呢個世界好黑un……〞

25.我剛剛聽過一個超爆笑,有個大陸男仔有日返公司覺得自己好型,因為佢當日〝gel〞
左頭。佢好開心走去同事堆,然後問:〝你地鐘唔鐘意〝口者〞頭?我就好鐘意。一班男
同事在女同事前大聲串佢:〝嘩!乜你一大早講埋d咁既野?〞其實佢想問佢地鐘唔鐘意
〝gel〞頭。

26. 同學:能﹝粗口音﹞sir!能﹝粗口音﹞sir!老師:你up咩呀?個亞sir其實
係姓林既!

27.尋晚去食潮州野,〝ling〞住個menu在想滷水拼盤究竟有乜食,個伙計就無端
端答嘴〝哩個老鼠拼盤係冇老鼠鵝,得老鼠蛋、老鼠腸、老鼠豬耳〞

28. 同事:更日晏晝個乳頭好好味! **魚頭**

29.我做sales時,向一個女人sale條褲,佢拎起條褲拍埋個身到度,然後問
我:條褲有冇隊架?我話:??

女人:條褲有冇隊架?﹝我真係r晒頭,心諗佢想隊乜?﹞然後個女人自己摸下條
褲……

噢!冇隊架!到佢行開左,我先諗到原來佢想問:條褲有冇袋!

30.我阿哥係入境處辦事處到做,成日聽到d大陸人講,身份證叫〝新款證〞,出
生證叫〝畜牲證〞……
[B]初吻给了烟.....寂寞是我弹落的烟灰![/B] [shadow=255,red,2][size=5]行为偏僻性乖张 那管世人诽谤[/size][/shadow]

2万

新手上路

沙发
好搞笑! 比左朵花仔你!

新手上路

板凳
起边抄埋D甘搞笑既野啊?

新手上路

地板
笑下未好咯,开心D嘛。。。 女人成日都吾开心会好易老咖。。。