Discuz! Board

搜索
热搜: 活动 交友 discuz

【鬼世界】之四

新手上路

楼主
夜半鬼挖墳 「時間唔早,上床訓喇。」俊華看看時候不早,決定上床就寢,「都唔知點解,近排鬼咁(支力),明明冇乜o野做過?……」 俊華剛滿18歲,年青力壯,照理應該精神奕奕的。但不知何解,他最近無故感到異常疲累。 俊華上床後,不消一會便睡著了。到了夜半時分,他卻突然起床,但卻沒有醒過來,一直處於昏睡狀態,和夢遊沒有分別。 俊華在毫無意識下更衣,接著外出,在外面整整忙了兩個多小時,才趕及在天亮前歸來。回家後,他直接上床,和衣而睡,直至天亮。 「咦?點解會咁樣o架?」 到了早上8時,鬧鐘把俊華吵醒。他看了看自己的狼狽樣子,不禁吃了一驚。 「咦?我明明著睡衣訓o架!點解而家換o左衫o架?而且對鞋仲踩到成腳泥?我到底去o左邊度呀?」 俊華感到不安,於是把這件怪事告訴朋友。 「你肯定唔係夢遊病?」俊華的朋友問:「咁……唔通你惹o左污糟o野?我建議你去死人習作事務所求助。」 俊華聽罷,決定找拿拿淋和CY二人幫忙。 「呢度……就係死人習作事務所?」俊華依著地址去到事務所。 「冇錯,你有事搵我o地幫忙?」拿拿淋問俊華。 俊華點點頭,說:「我……我發生o左o的好唔尋常o既事,我……」 CY:「唔好咁緊張,坐低至慢慢講?。」 俊華冷靜下來後,將自己的經歷告訴了拿拿淋和CY。 拿:「我o地暫時都唔能夠判斷你惹到o的乜o野。」 CY:「最好由我o地留o向你身邊,睇o下你到o左夜晚有咩變化。」 俊華:「咁就勞煩兩位。」 當晚拿拿淋和CY去了俊華家。俊華上床休息後,二人仍在屋內守候。到了凌晨3時,俊華開始出現變化。他和之前一樣,無故起床、更衣和外出。拿拿淋和CY跟隨在後。 俊華出門後,一直步行去墳場。 拿:「去墳場?睇o黎真係同靈體有關。」 CY:「最奇怪係我暫時仲未感覺到佢身上帶有陰氣。」 去到墳場,俊華一言不發,跪在地上便用雙手挖泥,挖過一個墓,便開始挖另一個。 拿:「佢搞乜呢?」 CY:「我都唔知。」 拿:「係咪有靈體操縱住佢呀?」 CY:「我答你唔到,墳場陰氣好重,我根本分唔清陰氣係咪o黎自佢身上。」 俊華「挖泥」挖了近兩個小時,終於停手,並開始離開墳場回家。 走出墳場外,CY嘗試感應,但一點也感覺不到他身上帶有陰氣。 CY:「唔通俊華惹返o既靈體太犀利,已經同佢二合為一,所以我完全感應唔到?」 拿:「事到如今,CY!幫幫手,我想開天眼睇睇。」 CY:「好!」 CY將手搭向拿拿淋,將靈力傳送過去,令拿拿淋產生開天眼o既能力。 拿:「點解仍然乜o野都睇唔到o既?」 CY:「既然同靈體有關,我要睇通佢o既前世今生,搵出佢身體發生異變o既原因。」 拿拿淋和CY讓俊華回到家,躺在床上後,開始作出行動。 CY將手搵在俊華額頭上:「天地靈光!讓我睇通佢前世今生!」 「看」了一會,CY面色一變。 拿:「睇到乜o野呀?」 CY放開搭在俊華身上的手說:「俊華前世原來被人殺死,而且死得好慘。佢臨死前發毒誓,話過來世投胎,長大成人後都唔會俾兇手好過。」 拿:「我明喇!俊華一到18歲成年之後,復仇o既『心魔』就醒覺o左,自己走o左去墳場查佢前世o既仇人死o左未。」 CY:「如果對方死o左,俊華o既『心魔』就會心息,否則o既話,佢會搵對方報仇。」 拿:「估唔到原來呢件事同靈體無關,而係俊華前生未了結o既恩怨。」 後記:拿拿淋和CY為俊華調查佢前生的仇人現況,結果證實那人已死去,而且死前家破人亡,最終被病魔折磨多年才死去,也許這叫做因果循環吧?俊華得悉這真相後,連潛伏著的「心魔」似乎也安息了,從此沒有再在深夜夢遊。

新手上路

沙发
嘩~~~~~~~~~睇左個心都寒曬呀~~~ 好鬼死恐怖呀~~~~ 你去邊度揾甘多呢啲嘢喔??? 不如发个网址俾我睇下~~
愛一個人好難,但要自己愛既人愛自己就更難,愛一個人真系好辛苦咖

3万

新手上路

板凳
好长吖。。。。。。。。我睇到一半就眼花。。。。虽然好想睇落去。。。
[此贴子已经被精灵比目鱼于2002-10-11 17:59:18编辑过]
在我们年少的时候, 我们都渴望自己能无私地爱着所爱的人, 并渴望着所爱的人也能无私的爱着自己! 于是,带着这种信念, 我们在爱的路上出发了! 我微笑,是为了你微笑!!!

新手上路

地板
以下是引用精灵比目鱼在2002-10-11 17:26:47的发言: 发长吖。。。。。。。。我睇到一半就眼花。。。。虽然好想睇落去。。。
吾明你讲乜啊~~~^_^ 囡囡,得闲先比网址你~~^_^

3万

新手上路

我话好长呀。。。打错字呀嘛。。。结合上下文都应该知咩意思啦。。。。唔明。。
在我们年少的时候, 我们都渴望自己能无私地爱着所爱的人, 并渴望着所爱的人也能无私的爱着自己! 于是,带着这种信念, 我们在爱的路上出发了! 我微笑,是为了你微笑!!!

1万

新手上路

哗~~个签名好鬼长~~~想我地死咩 无眼睇

新手上路

好呀~~~ 就聽日啦~~~ 我最鍾意睇咖啦~~~ 岩我心水呀~~
愛一個人好難,但要自己愛既人愛自己就更難,愛一個人真系好辛苦咖

1万

新手上路

ME TOO~
美丽的梦和美丽的诗风景一样 都是可遇而不可求的 常常在最没料到的时刻里出现 而我喜欢那样的梦

新手上路

ANSON哥请教我贴图。。。
你知道吗? 我的心仍旧是情感的禁区。

新手上路

车~~~ 仲以为系乜野鬼故咁巴闭添~~~ 原来系无聊故仔一个。。 唉~~~
超 爱 “ ShinHwa” ~! ~! ~! 最 爱 Min Woo~! ~! ~! ~!