Discuz! Board

搜索
热搜: 活动 交友 discuz

飞走的白鹤

3万

新手上路

楼主
我家人讲过个甘既故事比我听,就系个次我就无再入过个间屋喇。。。 大家有无见到乡下个D古屋呀?? 我讲呢间屋系我地有个亲人移左民去加拿大剩响度既,系个D古老地主屋。。而我就系响个度出世架喇。。。。个D屋响神台上面仲有一块好高既墙系用木板做既,好多人会贴一对对联或者一D祖训对联响上面既,而呢间就贴左一张有九只白鹤响D松树上振翅欲飞图。。。点解我甘清楚系只??因为细个我麻麻教我数数就成日数个度D鹤。。。后来我地起左新屋就搬走左,但我麻麻有时还会去睇下间屋有无要修补既。但距平时会系临过年先去睇下既,但个一年好出奇,响三四月,刚过完年,我麻麻就去睇,距话个心好似有D野甘窝。后来麻麻同我家人讲唔知点解个幅图少左只鹤。。。。但我家人以为系我麻麻眼花,不以为然。。。。 后来,过左一个月左右我们收到从加拿大寄来的信,信中写到我们移民出去的哪家亲人有位 老人去世了,时间就系我麻麻去睇旧屋个几日。。。。 难道他就是哪只飞走了的白鹤????
[此贴子已经被精灵比目鱼于2002-11-20 23:00:10编辑过]
[此贴子已经被精灵比目鱼于2002-11-20 23:01:04编辑过]
在我们年少的时候, 我们都渴望自己能无私地爱着所爱的人, 并渴望着所爱的人也能无私的爱着自己! 于是,带着这种信念, 我们在爱的路上出发了! 我微笑,是为了你微笑!!!

新手上路

沙发
22222222222~~

1万

新手上路

板凳
你想点啊~~~~灌水啊

新手上路

地板
灌水??郁巨。。。 系咪甘神奇吖。。好似拍电影喔。。。 鱼鱼。。你唔好昆我膝头哥唔食辣椒酱喔。
江湖总干事-----天哥 [urL]http://www.heshanren.com[/urL] 力拔狂风歼万敌, 龙吟骇浪卷千舟。 手执闪雷轰天地, 脚踏圪坤震山河。 ————血霸天

3万

新手上路

唔信就罢就。。。。 凭空我系讲唔出故事既。。。。 我仲听埋有好多呢D野吖。。。。。。不过年老记忆有D衰退,等我想到慢慢讲你地听。。。
在我们年少的时候, 我们都渴望自己能无私地爱着所爱的人, 并渴望着所爱的人也能无私的爱着自己! 于是,带着这种信念, 我们在爱的路上出发了! 我微笑,是为了你微笑!!!

新手上路

不过年老记忆有D衰退???? 鱼姐。。好野喔。。认老咯喔。。你甘讲法。你会无人候架。。。
江湖总干事-----天哥 [urL]http://www.heshanren.com[/urL] 力拔狂风歼万敌, 龙吟骇浪卷千舟。 手执闪雷轰天地, 脚踏圪坤震山河。 ————血霸天

3万

新手上路

无人都无所谓啦。。。。。 要等人养不如自己养自己,系咪??

新手上路

使唔使我特别照顾下你吖。。我对D弱儿特别有爱心架。。
江湖第一人。血霸天。 力拔狂风歼万敌, 龙吟骇浪卷千舟。 手执闪雷轰天地, 脚踏圪坤震山河。 --------血霸天

3万

新手上路

我系需要人照顾不过我不是弱儿呀。。。。 你可以话我细路哥既。。不过阿妈教落对好似天哥你D甘既老人家要有礼貌D架。。。如果唔系就可以叫你做金鱼老窝。。。。

新手上路

听讲你先系鱼姐喔。。几时甘客气叫我做天哥吖。。叫天仔咪得咯。。 金鱼佬都唔错喔。。有无妹妹仔肯同我去睇金鱼吖。。
江湖第一人。血霸天。 力拔狂风歼万敌, 龙吟骇浪卷千舟。 手执闪雷轰天地, 脚踏圪坤震山河。 --------血霸天