Discuz! Board

搜索
热搜: 活动 交友 discuz

我對灌水嘅睇法

新手上路

楼主
每一個BBS都會有人灌水, 仲會係專門灌水衝星星, 所以冇可能完全嚴止呢種行為, 但係我唔多贊成將一些有好的話題的貼子有意無意咁灌成水貼, 不但會浪費資源, 而且亦唔方面瀏覽貼子及對話題有興趣的網友. 每個話題都可能有一兩張貼離題或者心領神會的一兩只字, 咁樣係唔會影響到整個話題的可參與性, 不過呢種貼最好就係一次起, 兩次止, 呢個亦都係對發貼人的尊重, 但係如果跟貼人一味顧住大家彼此"一一對應", 咁就未免太離題啦, 呢個亦都係我上面所講的有意無意咁灌成水貼. 其實BBS係一個大家聚首一堂的地方, 大家有唔同興趣, 唔同見解, 互相交流, 係一件好事, 如果發貼人都允許跟貼人在他的話題入面吹下水的話, 除非占用系統資源十分嚴重, 否則我都認為版主唔好干涉, 就讓他們灌落去算啦. 咁樣做大家都好. 最後就係希望可以為一班特意前來發泄, 但又冇固定地方的人開一個灌水專區, 只要定期清除一下積水就可以啦, 無謂搞到大家要四處放水啦~~
想知道我是誰嗎? [color=#FFFFFF] ████┐   █┐  █┐  █┐ ███┐  ███┐ └█┌─█┐ █┌█┐ ██┐ █│█┌──┘ █┌──█┐  █│ █│█┌┘└█┐█┌█┐█│█│ ██┐█│  █│  █│ █│█████│█│└██│█│ └█│█│  █│ ████┌┘█┌──█│█│ └█│└███┌┘└███┌┘ └───┘ └┘  └┘└┘  └┘ └──┘  └──┘ [/color]

2万

新手上路

沙发
[B]灌水万岁[/B]
[COLOR=#DC143C]禽兽尚且有一点怜悯之心 而我一啲怜悯之心都冇所以我唔系禽兽[/COLOR]

14万

新手上路

板凳
果然有见地...... 老兄我服你..!!!!!!!!!!!!!!!!!!
[B]初吻给了烟.....寂寞是我弹落的烟灰![/B] [shadow=255,red,2][size=5]行为偏僻性乖张 那管世人诽谤[/size][/shadow]

2万

新手上路

地板
开个灌水区,比起放任他们在其它版乱灌会好好多。。。
http://www.hsrbbs.com/photo/chris01.gifI like english,design,shopping,etc

新手上路

其实灌水呢个词本身就系由BBS而来嘅,想开论坛就无可能唔灌水,不必要太介意,只要内容不是太离谱就得啦 你们可能上别的论坛太少,去睇下啦,一D好出名嘅论坛一样灌水好严重,这就是他们红火的原因
☆☆☆☆☆ 五星级技术

14万

新手上路

冇错喇.....你呢种人先系见过大世面咖嘛`~~
[B]初吻给了烟.....寂寞是我弹落的烟灰![/B] [shadow=255,red,2][size=5]行为偏僻性乖张 那管世人诽谤[/size][/shadow]

9万

新手上路

仲有` 如果我真系有心响度灌水嘅话你根本无可能删节得倒咁多贴~
如果爱你是错,我宁愿一错再错,即使你从来没爱过我;如果失去你是对,我情愿一辈子都不要对,即使你很讨厌我!! 在这世上,或许你不是最好的,却是我最爱的!!!!!!!

新手上路

讲得无解..如果系甘样既话,你估仲有无甘多人这个BBS吖???

9万

新手上路

讲真果句` 而家上BBS嘅人已经少左喇` 如果再系咁赶人嘅`` 睇怕~~~~~~~!!
如果爱你是错,我宁愿一错再错,即使你从来没爱过我;如果失去你是对,我情愿一辈子都不要对,即使你很讨厌我!! 在这世上,或许你不是最好的,却是我最爱的!!!!!!!

2万

新手上路

我地的管理员有限,一日要睇晒咁多贴,所以有时少贴对我地来说都未尝不是一件好事,哈哈,不过我地要搞旺佢就几辛苦都要啦,所以有时会恶啲骂下人啰...唔好见怪呀..咔咔!
http://www.hsrbbs.com/photo/chris01.gifI like english,design,shopping,etc