心跳的回忆

标题: 鹤山人在他乡---乡泪纵横(1) [打印本页]

作者: 洁    时间: 2002-10-12 00:24
天哥哥~~~ 你系无系做好辛苦咖工作啊???
作者: 男大当恋女大当爱    时间: 2002-10-12 00:25
讲真呀其实我地系其它国家度就真系惨过D北仔架,, 点解你系我地度唔好咩,, 要走去外国做二等公民?
作者: 洁    时间: 2002-10-12 00:26
其实如果你系去佐留学就应该有呢D心理准备咯~
作者: 小宝宝    时间: 2002-10-12 12:42
几好甘啵~~~~我都想去啊~~~
作者: 血霸天    时间: 2002-10-12 13:11
小宝你无阴公吖。我甘惨。你都仲话好。。
作者: 小宝宝    时间: 2002-10-12 13:33
想稳钱系甘咖啦~~~我唔知去唔去个度好啊
作者: 血霸天    时间: 2002-10-12 13:39
我就劝你唔好去啦。。如果我当初知系甘既话。我都真系要慢慢考虑黎唔黎呢度。 不过而家黎左就回头太难者。点辛苦都要顶落去。我已经唔衰得啦。无回头路。
作者: 天哥    时间: 2002-10-12 13:42
标题: 鹤山人在他乡---乡泪纵横(1)
鹤山--一个我住左二十几年既地方。2001年6月。我忍住泪水踏上飞往硌杉矶既航班。眼看住痛哭流涕既妻子。果一种爱莫能助既感觉。果一种心痛既感觉。真系无法言预。 经过十五个钟头既飞机。终于到达目的地。再辗转坐左三个钟既国内航班。我终于到达我要生存既地方(西雅图) 开始几晚。。我都整容住我对未来既梦想而睡。还好。。可以容易训得着。之后就惨啦。。 一合埋眼就系家。一合埋眼就系妻子父母嫲嫲。好唔容易终于习惯。 2001年10月我开始我既作。返工既第一日。我就感觉到我果种:我要返鹤山既情绪高涨。: 第一日。我从未试过企系度企成十个钟。足足企到我只脚肿左。仲现左条黑筋出黎。连续 三日。我只脚真系痛到叫天不应叫地不闻。晚晚返到去就用热水浸。果种淒酸无人会知。 几日后,我终于亦都习惯。继而肿脚事件后就系冰天雪地既折磨。 飞前回看情人泪, 心乱心痛心极哀。 抵美念乡珠泪下, 独枕独眠独思妻。 待续。。。。。。。。。。。。
[此贴子已经被血霸天于2002-10-12 13:42:25编辑过]

作者: 洁    时间: 2002-10-12 14:02
选择咗自己咖路~ 无论几辛苦都要挨落去~
作者: 小宝宝    时间: 2002-10-12 15:44
唉~~惨系啦
作者: 小芝芝    时间: 2002-10-12 16:10
~~~~~~~~~~但系真系好惨啊~~我想翻黎阿~~~~~
作者: 洁    时间: 2002-10-12 17:23
惨?????? 你地比好多人已经好好咖啦~
作者: cowsss007    时间: 2002-10-12 17:31
[fly]我好想好好咁爱一次鹤山,但我做吾到,你想知吗,睇下一期啦 [/fly]http://

作者: 小宝宝    时间: 2002-10-12 17:52
鹤山好~~你都傻既~~差人鬼甘多钱啊
作者: 洁    时间: 2002-10-12 17:56
啊???? 无知~
作者: 小宝宝    时间: 2002-10-12 17:57
家下话你知啦
作者: 洁    时间: 2002-10-12 17:58
再详细点啦~
作者: 小宝宝    时间: 2002-10-12 18:00
甘你就要稳鹤山市委书记了
作者: 洁    时间: 2002-10-12 18:02
咁麻烦?
作者: 小宝宝    时间: 2002-10-12 18:09
想知就唔麻烦~~~
作者: cowsss007    时间: 2002-10-12 18:11
鹤山本身不差,各方面都占有一定的优势,且交通都比较方便,是一个不错的城市,但,鹤山人不注重环境卫生,一大早就见到一条街都 系垃圾,(请 [glow=255,red,2]我不敢爱鹤山

作者: 洁    时间: 2002-10-12 18:22
你讲晒嘛~
作者: 天哥    时间: 2002-10-12 23:18
市委书记就知啦咩?你又即管问下巨沙坪边档牛杂好食。睇下巨知唔知咯。 可能你问下巨下次既市委工程判比边度做。巨就知。
作者: 麦当劳    时间: 2002-10-13 00:32
不要讲那些狗官了,将沙坪的市容搞到一塌湖涂,你回来就知到,永远成不了大城市。我到想到别的国家去。
作者: 芝士加朱古力    时间: 2002-10-13 01:28
就是就是咯,成日起埋咁鬼多银行,我都唔知佢起嚟有咩用。。用得着咁多咩?好心佢起返D实际D,有用D咖嘢啦
作者: 洁    时间: 2002-10-13 10:21
韶关咖环境已经好咗好多了!! 有机会过来LOOK。LOOK啊~
作者: cowsss007    时间: 2002-10-13 10:34
鹤山,是我居住的地方,我对他已经不是一知半解啦,面对鹤山,我无话可说,垃圾在每日的早上、晚上都系,虽然在市内并不十分多,但如果在市的周围就可以睇到啦,无办法,

作者: 男大当恋女大当爱    时间: 2002-10-13 12:44
系唔系架,真如你所说,,甘就要去睇下啦,,我都几向往过度架
作者: 洁    时间: 2002-10-13 12:52
嗯!! 真系咖~~ 比以前好好多啊~
作者: 天哥    时间: 2002-10-13 12:55
鹤山点唔干净都好。始终系我地既家。我好想巨吖。
作者: 洁    时间: 2002-10-13 13:01
天哥哥可怜啊~
作者: 血霸天    时间: 2002-10-13 13:08
几甘啦。不过我返到黎就唔可怜咯。。果阵就真系快乐过做神仙咯。甘多人陪我玩。。 谂起都开心。。
作者: 小宝宝    时间: 2002-10-13 13:19
你想玩乜啊
作者: 洁    时间: 2002-10-13 13:21
距想一家人陪距食饭~
作者: 血霸天    时间: 2002-10-13 13:30
仲有你地呢。。一齐玩咯。。无论点无聊都好。起码大家系一齐就会开心。。
作者: 洁    时间: 2002-10-13 13:34
嗯~ 冇错!
作者: 小宝宝    时间: 2002-10-13 13:35
甘仲唔好~~到你走个时唔想走咖啦
作者: 洁    时间: 2002-10-13 13:37
哈哈! 宝宝咁想人地走啊! 唸得好周详BO~
作者: 小宝宝    时间: 2002-10-13 13:53
甘事实啊嘛
作者: 洁    时间: 2002-10-13 13:58
咁事实上距无走了呢?
作者: crystal_yi32    时间: 2002-10-13 18:52
为什么还要去呢?
作者: 血霸天    时间: 2002-10-13 23:28
可以不去吗??为生活。为前程。不去不行吖。
作者: 李上环    时间: 2002-10-14 01:39
唉。。。 呢个世界系甘架啦。。 好多野自已吾想。但逼住去做。。。 人生在世实在有太多无耐啦。。 唉。。。 我都有过你呢种感受架。 唉。。。。。。 我都想留响鹤山吾去啊。 但。。。。。。。。
作者: 小宝宝    时间: 2002-10-14 12:16
我就话唔系甘讲了~~~
作者: 天哥    时间: 2002-10-14 12:28
讲得真系岩。。好多野都唔到自已去简。唔到自已话事。想点就点。无耐吖。。。。
作者: 小宝宝    时间: 2002-10-14 14:03
嘻嘻~~真实咖~~你地学野啦
作者: 洁    时间: 2002-10-14 18:38
好多事自己真系冇法作主咖~~ 命运咖安排~
作者: 心雨    时间: 2002-10-15 10:27
我爱家乡鹤山,我觉得这里的环境很适合我,能够在这里过一辈子,我心甘情愿!
作者: 小宝宝    时间: 2002-10-15 12:15
车~~甘肯定啦~~
作者: 若飞    时间: 2002-10-15 14:39
独异乡,为异客,难得。
作者: 洁    时间: 2002-10-16 17:38
系咯系咯~
作者: wilson    时间: 2002-10-17 05:38
我都身同感受啊~~不过我不喜欢搭飞机啊~~哈哈
作者: 若飞    时间: 2002-10-17 09:37
千里之遥。。。
作者: 洁    时间: 2002-10-19 11:54
无中意搭飞机就游水返来咯~
作者: 若飞    时间: 2002-10-19 15:33
游水返来。。。好。。。
作者: 天哥    时间: 2002-10-19 22:49
我最怕坐飞机添吖。。坐一次只耳仔好似耳鸣甘。足足成个星期都好似系度梦游。
作者: 小宝宝    时间: 2002-10-20 22:53
个耳仔唔系好痛者~~~叫个空姐来倾下计啊嘛~~乜事都唔觉啦~~好像我甘
作者: 若飞    时间: 2002-10-21 10:11
空姐几靓呀。。。
作者: 小宝宝    时间: 2002-10-21 12:03
靓呢~~~真系好索啊
作者: 血霸天    时间: 2002-10-21 12:33
讲时讲。。我上次飞黎美国果阵既南方航空果个空姐真系好索。而家仲记忆犹新添。
作者: 血霸天    时间: 2002-10-21 12:33
讲时讲。。我上次飞黎美国果阵既南方航空果个空姐真系好索。而家仲记忆犹新添。
作者: 若飞    时间: 2002-10-21 14:44
沟距啦。。。
作者: 小宝宝    时间: 2002-10-21 14:52
沟她做乜者~~吃左先算啦
作者: 若飞    时间: 2002-10-21 15:26
正路。。。
作者: 洁    时间: 2002-10-22 15:17
天哥哥无会咁花心咁衰挂~
作者: 爱到心痛    时间: 2002-10-24 17:15
呵呵`~~~ 好肾喔`~~~
作者: 爱到心痛    时间: 2002-10-24 17:26
哎~~~~~~ 点解会系甘????
作者: 天哥    时间: 2002-10-24 22:15
女。。。我系唔沟既。不过。。如果女沟我。。。我就唔区啦。。
作者: 小宝宝    时间: 2002-10-24 23:25
那那那~~~本性啊
作者: 血霸天    时间: 2002-10-25 13:48
男人个个都系甘既啦。。小宝。。你敢话你唔想咩??
作者: 小宝宝    时间: 2002-10-25 15:08
唔系唔想~~系唔想甘多~~无用咖
作者: 血霸天    时间: 2002-10-26 14:27
咪系咯..得个想都无用者..唉..边学得你甘.一阵又话去湖南一阵又话去广西试D走地鸡喔.
作者: 洁    时间: 2002-10-26 15:47
咩叫走地鸡?
作者: 小宝宝    时间: 2002-10-26 16:14
嘻嘻~~~你屋企度无走地鸡咩~~~ 大佬啊~~我帮手开车去乍~~~不过都系去玩既~~走地鸡我无吃过咖
作者: 血霸天    时间: 2002-10-27 00:17
讲就有人信??去到鸡窦唔食鸡??讲估咩。。。。
作者: 麦当劳    时间: 2002-10-27 00:58
走地鸡要食,路边鸡就吾好食啦。
作者: 洁    时间: 2002-10-27 10:07
我明了! 你的指咖系咪温州鸡??
作者: 小宝宝    时间: 2002-10-27 11:49
呵呵~~~温州鸡~~我份人唔会乱吃鸡~~你唔好睇到我甘差啦
作者: Faith    时间: 2002-10-27 15:17
讲埋讲埋都系里样~男人真系吖! 讲真一个人系出边真系好闷好闷吖!系沙坪个阵好想出去闯,出到去就会想沙坪既温暖!细得黎朋友多!好温馨既感觉~大既地方人同人既距离都大好多咖!
作者: Faith    时间: 2002-10-27 15:23
不过我觉得呢,如果有机会都系出去睇下好!长期系一个地方好多野都见吾到!一世人几十年好浪费!
作者: 血霸天    时间: 2002-10-27 23:53
有时觉得。只要同中意既人一齐。其实只要三餐温饱就好满足。 不过又觉得甘做人好似无乜意义。始终系一个顶天立地既男儿。有机会都唔出黎见识下闯下。好似好浪费人生甘。。
作者: 小宝宝    时间: 2002-10-28 00:34
唉~~我都唔知自己想点
作者: 浩歌    时间: 2002-10-28 00:53
哗!!乜原来天哥都有英雄感叹既时候啵!!!
作者: 血霸天    时间: 2002-10-28 14:32
英乜鬼雄吖。。唉。。一个人既苦。。无人会知啦。。 有时真系好多思想斗争。系咪应该返去唔再留系呢个鬼地方呢??真系谂过好多好多次。 不过最后都系我一定要留下。为乜都好。。我要行落去。。。
作者: 小宝宝    时间: 2002-10-28 15:25
个度又事实系鬼地方~~呵呵
作者: 浩歌    时间: 2002-10-29 12:29
中国人既优良传统就系----随遇而安喇!
作者: 血霸天    时间: 2002-10-29 13:20
乜唔系逆来顺受咩??我觉得我似逆来顺受多D吖。
作者: Faith    时间: 2002-10-29 18:33
好多既时候好多既野都好难讲!有好多事都系你吾试过就吾甘心既!如果你今日系沙坪你又会后悔当初点解吾出去闯下,吾出去见识下,留系个小城镇度一无是处,埋怨日子太无聊,埋怨生活太空白,埋怨里个城市不能令你一展所长,埋怨日子既平淡,人总要经历一些才会明白珍惜一些。你在一个地方的时候总会想着另一个地方,总会觉得外面的世界永远精彩,不是自己的女人才值得爱,永远没有满足可言。直到那些在身边既都变得遥不可及,才发现,原来最重要的一直在手里。但没有失去,或许永远发现不了,人就是这样的一种动物!
作者: Faith    时间: 2002-10-29 18:41
总以为自己系一个随遇而安的人,怎样的环境都可以适应,还以为去到那里都一样生活,总不想在同一个地方。还以为沙坪一直不那么喜欢,还以为一切自己都可以应付! 才发觉,原来自己生活--可以,但感觉孤单。环境可以适应,但---日子无味。不一样的地方新鲜,但过后---陌生而寂寞。还以为自己可以轻易放手,原来一直在别人手中。 一个我这样性格的人,身边总是很多很多朋友的人,在一个没有几个朋友的地方,好孤独。原来,朋友系我生活中的重心,有事没事总爱找找朋友,有事无事就一齐无聊,身边总会有些人在,原来我从不习惯没有朋友在身边的日子,或者到有了情人也改变不了吧。

作者: Faith    时间: 2002-10-29 18:47
好长的一段日子,感觉天空总是灰的! 但那么乐观,总是爱笑的我。就算在身边也看不出我的孤独·
作者: 血霸天    时间: 2002-10-29 23:19
以下是引用Faith在2002-10-29 18:47:42的发言: 好长的一段日子,感觉天空总是灰的! 但那么乐观,总是爱笑的我。就算在身边也看不出我的孤独·
你都仲话天空总系灰。我经常唔知道天既顔色。我经常一返工就唔知外边系点。落水?晴天?还是落雪?我真系唔知。。每日都困在一个只有五六十平方既地方工作。不见天日。有一句话。步不出门日行千里就系做我地呢行。 如果你真系过得唔开心。。不如返去啦。。其实我一早都叫你唔好去啦。不过隔鹤山唔系甘远。你都仲可以时常返去。而家闯你又叫做出黎闯过啦。如果真系太累。太辛苦不如返去啦。反正又唔系靠你摞既钱食饭。唔好再难委自已啦。
作者: 小宝宝    时间: 2002-10-29 23:22
他响边度啊~~~甘惨既
作者: 血霸天    时间: 2002-10-29 23:24
对我黎讲。。我选择既野我唔会后悔。。无论人生定系伴侣还系一切一切。行左呢条路就要继续行落去。无论错或对。。系未有成绩之前。我系唔会放弃。到左有成绩之日就系我荣归之时。我就绝不留恋呢个鬼地方。
作者: Faith    时间: 2002-10-30 09:13
我都吾系话甘惨既~系将小惨放大左者·其实里度都几好咖!除左无乜朋友之外,仲有一班关心我同我相处得好好既然同事!只不过我好习惯人群,系无人群既地方就觉得无聊咯· 天哥,辛苦你啦!同你比我里度算系乜呢·不过谂下荣归个日无忧既后边日子就会觉得值得咖啦·
作者: 血霸天    时间: 2002-10-30 10:39
无乜话辛苦唔辛苦既。。乜野都系自已摞黎既。。就算系几惨几折堕都系自已简既。。 唔可以怨任何人既。。何况小小苦楚算得乜喔。。男子汉大丈夫怕乜喔。。
作者: mandy    时间: 2002-10-30 11:17
ai~!~! i miss my home
作者: mandy    时间: 2002-10-30 11:18
miss my boy firend~!
作者: 小宝宝    时间: 2002-10-30 12:46
要来把鬼咩~~稳个第个系啦
作者: 麦当劳    时间: 2002-10-30 13:03
问心个句,你地真系对自己所选择的一切都无后悔过,无别的假设,如果当日选择唔同,现在的结果又唔一样了,你地真系无这样想过?
作者: Faith    时间: 2002-10-30 13:22
吾会!后悔有乜用??无用!甘就吾好后悔!反正你要过既系而家同将来既日子,吾系过去!

欢迎光临 心跳的回忆 (http://www.hsrbbs.com/) Powered by Discuz! X3.1