心跳的回忆

标题: 家鄉--鶴山.沙坪[贴图] [打印本页]

作者: dango    时间: 2003-1-4 09:55
标题: 家鄉--鶴山.沙坪[贴图]
各位身在他鄉的鶴山人, 一齊來看看沙坪的近況照片吧~ 聲明: 以下照片屬作者拍攝作品, 請勿挪作他用! 江沙公路與鶴山大道交匯處 建設中的鶴山汽車總站 煥然一新的文明路 沙坪唯一的人行天橋已經拆除 黃昏下的沙坪河 還記得新村街嗎? 前進路是現時沙坪最亮麗的 依舊繁華的中山路 圖書館門前的崇仁路(好多牛雜檔啊!) 繼續睇... 因為工作關係, 今次冇乜時間處理相片, 所以效果唔係幾好, 大家多多包涵... 新世紀商業城 麥肯姆 民潤新七星超市(百佳已經撒離) 新鶴路 沙坪另一個大型超市--惠客隆 鶴山職業技術高級中學 職中一角 職中一角 鶴華中學正門 紀元中學 紀元中學真係好靚, 不過相機唔夠memory, 影得幾張, 唔好意思啊! 紀元一角 紀元一角

作者: 小灵儿    时间: 2003-1-4 16:30
原来你都喜欢影相的........可以发原文件给我吗?我要来做个介绍鹤山的栏目... chris@heshanren.com
作者: Cuckoo    时间: 2003-1-4 17:06
沙坪真系越来越靓啦。。。 旧貌变新颜!!
作者: 小灵儿    时间: 2003-1-4 17:28
我想在鹤山人首页加个介绍鹤山的栏目...但又不是讲什么内容好...大家有什么好提议?
作者: 白羊仔仔    时间: 2003-1-4 19:12
鹤山历史,教人讲鹤山话。呵呵。YEAH
作者: Q版小螞蟻    时间: 2003-1-4 22:20
好多事都值得說的,但上面的相都看不到既?
作者: 零弧度    时间: 2003-1-5 13:58
TO:作者, 睇左你的相,我突然间发现,鹤山其实真的很美很美,只是平时通常像别人说的熟悉的地方没有风景。我想,熟悉的地方不是没有风景,只是我们没有用心去感受而已。 附一句,拍得不错。
作者: Q版小螞蟻    时间: 2003-1-5 21:35
??????????????????點解我看不到的??
作者: 小光    时间: 2003-1-6 05:05
TO:作者 你D摄影技术简直系一流啊!!! 平时我都吾多觉原来沙坪系咁靓嘅~!!~! 讲真``睇相果时我都吓左一跳以为呢度吾系沙坪`点知睇真D之后先发觉` 真系好靓`!~!

作者: 小灵儿    时间: 2003-1-6 10:33
TO:作者 在此讲声对不起,未经你同意将你的内容修改了,因为好多人反应看不到你的图片所以我将佢放左上我地服务器。
作者: dango    时间: 2003-1-6 13:48
嘻嘻嘻..多謝各位贊賞, 其實我都好少影相, 一流實在唔敢當, 有FEEL就好, 其實沙坪仲有好多地方直得去影. 得閑再影多D俾大家睇. 如果有邊位在外的鶴山朋友想知道鶴山某處近況, 可以講底, 唔係太遠的話, 在下樂意將瞬間畫面帶俾各位~ 小靈兒, 修改內容都唔好將圖片的說明刪埋啦~ 我改返先... 可能係寬頻D朋友睇唔到呱, 其實我本來打算UPLOAD上去BBS, 不過我好似冇權限. 如果妳想做一個介紹鶴山欄目, 可以用這些照片, 因為原件我已經DEL了, 如果照片要發表, 請註明照片由我們網吧提供就可以了.
作者: Q版小螞蟻    时间: 2003-1-6 22:32
鶴山汽車總站好靚啊!我以後都可能會經常在那出現!!新的文明路??我未行過啊,真系好靚啊!!前進路在哪裡的???不好意思,我一向都是方向盲,不知邊條路打邊條路!!
作者: 血霸天    时间: 2003-1-7 17:01
哗。。。点解我地村口既路变得甘靓架。。死火啦。 呢次返黎真系唔识得点入村添。。车站都好靓喔。。 连鹤山大道同文明路交界都整到甘好。。 再亦都唔见到系交界处个几个大坑啦。以前开车经过都震到死未死。都要小心甘避过巨 文明路确实唔错。。 唔该晒摄影师。影得确实唔错。。THANKS。
作者: 爽浪仔    时间: 2003-1-7 20:30
一个字--------------靓
作者: 明知故犯    时间: 2003-1-7 21:33
好正...........甘就快手整番嗰栏目啦
作者: CSK    时间: 2003-1-8 11:01
不如影下纪元中学 我在纪元中学读过一年,很怀念丫
作者: 小茹    时间: 2003-1-9 03:05
Thank U so much !!!!!!! 麦肯姆... 百佳....仲有,我最中意去买野的新世纪啦 ...都值得影噶.
作者: 独来独往    时间: 2003-1-9 09:12
大家还不去影下??
作者: 小光    时间: 2003-1-9 09:33
你地呢度又话果度又话影``人地边影得咁多啊` 一个一个慢慢来啦~!!
作者: Jimmy    时间: 2003-1-10 00:40
我都得闲去影啲比你哋睇下啦~~ (英特多,系味油特嫁训嘅呢?-------沙坪话!) [译:影得多,系未有得加分嘅呢?]
作者: 小光    时间: 2003-1-10 09:14
更系毛啦```英就上有训嫁?-------沙坪话 更系无啦咁就想有分加?------广东话
作者: 幽灵    时间: 2003-1-10 10:59
但是,一个城市的美丽除了绿化、美化等硬件设施,还必须有的就是良好的市民素质。就像一个家不一定很豪华,收拾得干净也很舒服。我回沙坪最不能忍受的还不是没有绿化什么的,而 是地面的脏和道路的窄。
作者: dango    时间: 2003-1-10 20:57
沙坪的确不能与大城市比,毕竟是被农村包围的城镇,公民意识很差,这点很难改变,除非沙坪实行全面改造。道路窄也就只怪规划者没有长远目光了,唉~ 我们小市民又可以怎样? 昨天去照了纪元和职中,纪元真的好靓喔!!百佳早就拾笠啦,换成“民润新七星”,同“麦肯姆”一样,都没有进去拍,别人营业场所,入内拍照不是太好,只照了个门面,呢两日得闲就整理俾大家睇下啦。
作者: CSK    时间: 2003-1-11 10:53
以下是引用dango在2003-1-10 20:57:34的发言: 沙坪的确不能与大城市比,毕竟是被农村包围的城镇,公民意识很差,这点很难改变,除非沙坪实行全面改造。道路窄也就只怪规划者没有长远目光了,唉~ 我们小市民又可以怎样? 昨天去照了纪元和职中,纪元真的好靓喔!!百佳早就拾笠啦,换成“民润新七星”,同“麦肯姆”一样,都没有进去拍,别人营业场所,入内拍照不是太好,只照了个门面,呢两日得闲就整理俾大家睇下啦。
感谢你去影纪元丫 虽然只读过一年,它的确给我留低左好多一生都唔会忘记的事 仲有令我即使人在他乡而始终记挂o既的女孩^^" 期望你快些post出来 我一定会珍惜这些照片
作者: 小光    时间: 2003-1-13 10:06
以下是引用dango在2003-1-10 20:57:34的发言: 沙坪的确不能与大城市比,毕竟是被农村包围的城镇,公民意识很差,这点很难改变,除非沙坪实行全面改造。道路窄也就只怪规划者没有长远目光了,唉~ 我们小市民又可以怎样? 昨天去照了纪元和职中,纪元真的好靓喔!!百佳早就拾笠啦,换成“民润新七星”,同“麦肯姆”一样,都没有进去拍,别人营业场所,入内拍照不是太好,只照了个门面,呢两日得闲就整理俾大家睇下啦。
咁快影倒喇`?》 咁几时有得睇啊`?
作者: sims    时间: 2003-1-14 12:15
请问那些照片是否拿数码相机拍的,真的拍的不错!现在觉得鹤山其实比起很多大城市也并不逊色阿!
作者: Q版小螞蟻    时间: 2003-1-15 22:21
上星期我都回過來,感覺沙坪清潔了好多!!!
作者: 小光    时间: 2003-1-15 23:20
以下是引用sims在2003-1-14 12:15:58的发言: 请问那些照片是否拿数码相机拍的,真的拍的不错!现在觉得鹤山其实比起很多大城市也并不逊色阿!
系吾错` 不过鹤山有D嘢始终系```` 唉``
作者: 学友    时间: 2003-1-16 16:52
哗!乜鹤山有咁多咁靓嘅地方咖! 做乜我平时睇嘅时候冇发觉有咁靓嘅!
作者: dango    时间: 2003-1-16 21:08
全部都系用数码相机拍。 各位唔好意思啊~ 呢几日出差在外,过几日先返,暂时都唔可以将相片放出来。临近年底,好多o野做啊!我一有时间就会将D相摆返上BBS。
作者: 阿Yu鱼仔    时间: 2003-1-16 21:08
鹤山真系变左好多喔,真系靓左好多,比起以前,变左好多,希望鹤山继续进步,继续变得更美。影下每间学校的门前,介绍下每一间学校。
作者: 学友    时间: 2003-1-19 16:30
鹤山咁多小学中学高中你影得唒呀!
作者: Q版小螞蟻    时间: 2003-1-19 22:41
鎮二小,我讀書個間啦!!
作者: dango    时间: 2003-1-20 12:04
新拍的相片已經加入到第1樓, 因為冇時間去處理, 所以效果唔係幾好, 大家多多包涵啊~ 請小靈兒幫忙將圖片upload一下啦, 可能有網友睇唔到. 唔該曬! 去吃飯先~~~
作者: 阿Yu鱼仔    时间: 2003-1-20 12:24
嗯,多谢晒。好好人喔,真系有影学校相喔。哈哈,我讲的就系中学的学校啦,无讲小学呀。真系要影中学喔,有纪元,职中,学华,但无左一中,同镇中喔。嗯,但都已经好好啦。好多谢楼主喔。
作者: ※丧王※    时间: 2003-2-15 05:00
好多都变左样
作者: 楚天歌    时间: 2003-4-13 08:51
鹤山靓的一面。。。。。。
作者: ~拖拉机~    时间: 2003-4-15 19:39
好鬼掂啊你点解会有甘多既?我好想知啊我都经常去沙平点解我会吾觉得沙平有甘靓既??
作者: 至IN是油仔    时间: 2003-4-21 22:28
唔系沙坪靓 系佢影得好姐。
作者: skyhitquan    时间: 2003-4-24 01:25
系咯系咯~~点解无一中噶~~一中傍晚个时候~~~无论落雨或者落日都好鬼正噶~ 高三个时候好中意上顶楼~~~
作者: 蓝墨水    时间: 2003-4-27 00:32
以下是引用dango在2003-1-4 9:55:55的发言: 各位身在他鄉的鶴山人, 一齊來看看沙坪的近況照片吧~ 聲明: 以下照片屬作者拍攝作品, 請勿挪作他用! 江沙公路與鶴山大道交匯處 建設中的鶴山汽車總站 煥然一新的文明路 沙坪唯一的人行天橋已經拆除 黃昏下的沙坪河 還記得新村街嗎? 前進路是現時沙坪最亮麗的 依舊繁華的中山路 圖書館門前的崇仁路(好多牛雜檔啊!) 繼續睇... 因為工作關係, 今次冇乜時間處理相片, 所以效果唔係幾好, 大家多多包涵... 新世紀商業城 麥肯姆 民潤新七星超市(百佳已經撒離) 新鶴路 沙坪另一個大型超市--惠客隆 鶴山職業技術高級中學 職中一角 職中一角 鶴華中學正門 紀元中學 紀元中學真係好靚, 不過相機唔夠memory, 影得幾張, 唔好意思啊! 紀元一角 紀元一角
几靓啊~~~~~~~~~~
作者: 蓝墨水    时间: 2003-4-27 00:38
好看啊 !!!!!………………
作者: Jimmy    时间: 2003-4-27 00:51
好! 可惜有某啲睇唔到啊!
作者: 明知故犯    时间: 2003-4-27 06:01
只要沙坪的风景留系我地心里面就得囖。。
作者: cleverson    时间: 2003-4-27 22:59
我都有沙坪既相不过吾知点放上哩啊。。。。。。。。。。。。。
作者: Jimmy    时间: 2003-4-28 00:08
你发去我邮箱.我帮你发! jimmy-nj@163.com
作者: cleverson    时间: 2003-4-28 11:22
哦。。。。。。 不过你可吾可以教我点先可以将电脑入边D相发上论坛阿? 呵呵。。。。。。。。。。吾该丫~~~!
作者: cleverson    时间: 2003-4-28 12:21
邮件已发。。。。。。。。。 顺便问问,请问有无人可以讲讲我知呢度点换头像阿?我研究佐好耐都该吾到。。。。。 我既意思系要换自己既个D头像,例如系系其他网站果D阿。。。。嘻嘻。。。吾该晒。。
作者: Jimmy    时间: 2003-4-28 12:53
想知,就去论坛果度啦! 我已经有教点样上传图片的!
作者: cleverson    时间: 2003-4-28 13:25
无见既?系边?
作者: [^_^]He~he    时间: 2003-5-3 00:54
真系点解无发一中咖~!!! 一中入边有D地方真系好靓咖..... 特别傍晚个地理园果边.....超正~!!!
作者: cleverson    时间: 2003-5-3 19:30
以下是引用Jimmy在2003-4-28 12:53:27的发言: 想知,就去论坛果度啦! 我已经有教点样上传图片的!
喂,边有啊?稳吾到啊。
作者: sims    时间: 2003-5-4 18:17
一中个地理园靓?讲笑咩,那里很静,静得可怕!如果映梗系映新体育场,饮水思原啦!鹤山什么时候变得这么靓的,我真想快点回来看看啊!
作者: 至IN是油仔    时间: 2003-5-7 23:18
几年啦 睇。。。。。。。
作者: [^_^]He~he    时间: 2003-5-8 01:06
以下是引用sims在2003-5-4 18:17:34的发言: 一中个地理园靓?讲笑咩,那里很静,静得可怕!如果映梗系映新体育场,饮水思原啦!鹤山什么时候变得这么靓的,我真想快点回来看看啊!
我记得果度有D大石头, 可以俾人坐咖.... 傍晚系果度睇日落就真系好正~!! 不过夜晚去果度就免啦~!!!
作者: 枫暴    时间: 2003-6-4 01:34
我好惨啊! 我无机会见啊!
作者: hs-monkey    时间: 2003-6-11 20:06
哗,好靓呀,原来沙坪靓左甘多呀!有时间都要返黎睇下先得~!
作者: 枫暴    时间: 2003-6-12 00:26
哈哈哈~~~~~~~ 甘都叫靓咗好多啊? 甘以前米~~~~~~~~~```

欢迎光临 心跳的回忆 (http://www.hsrbbs.com/) Powered by Discuz! X3.1