心跳的回忆

标题: 飞走的白鹤 [打印本页]

作者: 精灵比目鱼    时间: 2002-11-20 23:01
标题: 飞走的白鹤
我家人讲过个甘既故事比我听,就系个次我就无再入过个间屋喇。。。 大家有无见到乡下个D古屋呀?? 我讲呢间屋系我地有个亲人移左民去加拿大剩响度既,系个D古老地主屋。。而我就系响个度出世架喇。。。。个D屋响神台上面仲有一块好高既墙系用木板做既,好多人会贴一对对联或者一D祖训对联响上面既,而呢间就贴左一张有九只白鹤响D松树上振翅欲飞图。。。点解我甘清楚系只??因为细个我麻麻教我数数就成日数个度D鹤。。。后来我地起左新屋就搬走左,但我麻麻有时还会去睇下间屋有无要修补既。但距平时会系临过年先去睇下既,但个一年好出奇,响三四月,刚过完年,我麻麻就去睇,距话个心好似有D野甘窝。后来麻麻同我家人讲唔知点解个幅图少左只鹤。。。。但我家人以为系我麻麻眼花,不以为然。。。。 后来,过左一个月左右我们收到从加拿大寄来的信,信中写到我们移民出去的哪家亲人有位 老人去世了,时间就系我麻麻去睇旧屋个几日。。。。 难道他就是哪只飞走了的白鹤????
[此贴子已经被精灵比目鱼于2002-11-20 23:00:10编辑过]
[此贴子已经被精灵比目鱼于2002-11-20 23:01:04编辑过]

作者: 蔷薇    时间: 2002-11-21 10:12
22222222222~~
作者: 小宝宝    时间: 2002-11-21 10:51
你想点啊~~~~灌水啊
作者: 血霸天    时间: 2002-11-21 11:53
灌水??郁巨。。。 系咪甘神奇吖。。好似拍电影喔。。。 鱼鱼。。你唔好昆我膝头哥唔食辣椒酱喔。
作者: 精灵比目鱼    时间: 2002-11-21 14:40
唔信就罢就。。。。 凭空我系讲唔出故事既。。。。 我仲听埋有好多呢D野吖。。。。。。不过年老记忆有D衰退,等我想到慢慢讲你地听。。。
作者: 血霸天    时间: 2002-11-21 23:14
不过年老记忆有D衰退???? 鱼姐。。好野喔。。认老咯喔。。你甘讲法。你会无人候架。。。
作者: 精灵比目鱼    时间: 2002-11-22 09:09
无人都无所谓啦。。。。。 要等人养不如自己养自己,系咪??
作者: 天哥    时间: 2002-11-22 15:13
使唔使我特别照顾下你吖。。我对D弱儿特别有爱心架。。
作者: 精灵比目鱼    时间: 2002-11-23 09:40
我系需要人照顾不过我不是弱儿呀。。。。 你可以话我细路哥既。。不过阿妈教落对好似天哥你D甘既老人家要有礼貌D架。。。如果唔系就可以叫你做金鱼老窝。。。。
作者: 天哥    时间: 2002-11-23 15:22
听讲你先系鱼姐喔。。几时甘客气叫我做天哥吖。。叫天仔咪得咯。。 金鱼佬都唔错喔。。有无妹妹仔肯同我去睇金鱼吖。。
作者: 小宝宝    时间: 2002-11-23 17:36
睇金鱼?????钓得唔得啊~~
作者: 学友    时间: 2002-11-23 17:42
白鹤西飞!! 老人到了一定年龄总会有那一天的,所以不要迷信
作者: 阿Yu鱼仔    时间: 2002-11-23 17:43
其实中国人就系甘迷信,吾可以吾信,迷信呢架野~ 中国人一向信佛!
作者: 学友    时间: 2002-11-23 17:59
所以中国人一定要破封建迷信
作者: 阿Yu鱼仔    时间: 2002-11-23 18:03
吾一定甘讲既,迷信呢D野吾到你吾信, 有钱人,一到有钱时,多数会相信中国呢D迷架!
作者: 学友    时间: 2002-11-23 18:04
果D系佢地揾得黑心钱多先会咁样
作者: 阿Yu鱼仔    时间: 2002-11-23 18:10
吾系架,真系,有时,有D野吾到你吾信架~ 你阿爸阿妈,果代,阿爷阿嬷,果代,都装香拜神,甘耐啦,中国人就是这样,一向信佛 迷信
作者: 学友    时间: 2002-11-23 18:11
所以而家我地呢一代唔会迷信味得啰!!
作者: 阿Yu鱼仔    时间: 2002-11-23 18:22
吾得,中国人持终系中国人,吾系甘容易话吾信架~ 吾通你搞反判,人地就认为果D系邪教,如法伦工~
作者: 天哥    时间: 2002-11-24 00:29
唔好乱讲野。。。 细个果阵我都几迷信既。。不过自从果次。。 我赌紧钱做紧庄。果次真系好黑仔。已经输左好多啦。。我一发完牌就大叫太公上身。。 再叫观音保佑再黎如来佛祖快D黎照我。。点知。。我既牌都系墨十。。输到我扑晒街。 你叫我仲点信有佛。有神吖。。
作者: 化骨    时间: 2002-11-24 12:34
系米你自己亲眼看到先?甘神奇??
作者: 精灵比目鱼    时间: 2002-11-27 17:21
我觉得迷信响中国人心内已经根深蒂固架喇。。。要一下子话改破除迷信系无可能既事。。 只要抱住“信则有,不信则无”既观点,就OK!!!
作者: 学友    时间: 2002-11-27 18:00
中国人要改革开放,自力更生。咁样先得嘅嘛!!
作者: 阿Yu鱼仔    时间: 2002-11-27 18:04
呵呵,自力更生,应该啦~~~~大个女大个仔果D呀
作者: 学友    时间: 2002-11-28 18:15
系啊,而家我地呢一代好多家庭都系独仔独女所以自立嘅能力都好弱,所以我地要学会自立自强学会做人
作者: 小光    时间: 2002-12-17 08:25
以下是引用天哥在2002-11-24 0:29:28的发言: 唔好乱讲野。。。 细个果阵我都几迷信既。。不过自从果次。。 我赌紧钱做紧庄。果次真系好黑仔。已经输左好多啦。。我一发完牌就大叫太公上身。。 再叫观音保佑再黎如来佛祖快D黎照我。。点知。。我既牌都系墨十。。输到我扑晒街。 你叫我仲点信有佛。有神吖。。
你呢D咁嘅嘢想有人保祐你都几难啦

欢迎光临 心跳的回忆 (http://www.hsrbbs.com/) Powered by Discuz! X3.1