心跳的回忆

标题: 文凭证书真的重要吗? [打印本页]

作者: MAYA    时间: 2003-1-24 12:31
标题: 文凭证书真的重要吗?
现在是文凭社会,很多公司招人都要看文凭,但文凭证书就等于一切了吗?本人觉得这样的做法非常不可取! 特别是做电脑的,很多招工单位都看文凭,但是有个文凭就真的可以满足到用人单位的工作要求了吗?当然文凭证书是对拥人有的一种认可的凭证.本人做野的公司最近就请来了一个所谓的计算机大专生,有什么什么证书,但对计算机好似乜都唔懂,我虽然是门外汉,但也可以解决那些问题!!! 我看过上海的一间公司这样的招聘语我觉得非常好. "我们不注重你的学历,只在乎你的能力, 我们不注重你的性别,在在乎你对工作的热情 在这里可以展现你全部的智慧 在这里可以实现你全部的梦想 在这里可以洋溢你全部的才华 在这里可以挥洒你全部的激情" 如果大家有机会做老板,请人的时候会唔会好似上面那间公司咁样做呢?
作者: 芝士加朱古力    时间: 2003-1-24 12:58
文凭都可以摞钱买咯.......最紧要有真材实料
作者: 渣王    时间: 2003-1-24 13:16
我啊爸经常同我讲,文凭就是一块敲门砖,也是通行证,你没有文凭,你再有本事,人家也会拒你之门外
作者: 芝士加朱古力    时间: 2003-1-24 13:19
如果只係得个文凭有鬼用咩......有时唔係叻就得咖....仲有好多因素要考虚..当然文凭都係好重要,,,就好似你嘅身份证咁咯......
作者: 渣王    时间: 2003-1-24 16:51
我的意思就是如此啊,文凭就相当于你的身份证,可以证明你的学历
作者: 骑哩甲    时间: 2003-1-25 01:41
以下是引用渣王在2003-1-24 13:16:36的发言: 我啊爸经常同我讲,文凭就是一块敲门砖,也是通行证,你没有文凭,你再有本事,人家也会拒你之门外
我唔同意你甘讲。我曾睇个一编文章“读到书考到大学唔一定成功,但考大学系一条捷径"q我都赞同甘讲法,因为系社会上有好多人才距地都无文凭但距地一样甘受人欢迎一样甘有出色。如:手工艺 发型师~~~~~~距地大多都无乜学历既但做乜距地唔会俾人拒之门外呢?就系因为只要你有甘既实力你去到边都会有赏识你既人存在。
作者: 渣王    时间: 2003-1-25 11:59
这个问题我知道,我也懂这个事实!但这个社会就是这样的啦,至少中国目前的国情就是要以学历证明能力,不可避免的
作者: 阿Yu鱼仔    时间: 2003-1-25 12:54
对于我离讲,文凭对我离讲,好重要喔.我要~~~~~~~~文凭~~~高学历果只啵.
作者: 明知故犯    时间: 2003-1-27 13:47
垃圾。。。。。我而家份工又要高中以上,结果我咪揸住嗰初中文凭去见工,又得咗。。。
作者: 渣王    时间: 2003-1-27 16:37
想要高学历,唔系得个讲字就得啦!边个唔想要啫,你罗到先得咖!
作者: 骑哩甲    时间: 2003-1-28 00:32
以下是引用明知故犯在2003-1-27 13:47:03的发言: 垃圾。。。。。我而家份工又要高中以上,结果我咪揸住嗰初中文凭去见工,又得咗。。。
明哥就讲得岩了。唔好讲边个啊,就拿我姐夫来讲。距一样咪初中文凭,但距而家成万几蚊个月。有几多大学以上文凭既有甘高人工架。所以我话,文凭重要但唔系有文凭就比无文凭既人叻
作者: 渣王    时间: 2003-1-28 09:22
你哋唔好吵!我琴晚先被我老豆闹完,话我考唔到本科,唔俾去读!
作者: 独来独往    时间: 2003-1-28 09:58
文凭其实就不重要,但是读过大学也不是学到什么?也并不是实际操作会好好和,但起码响大学学到最大的东西就是能够自学,能够识得同人相处. 有机会一定要读大学.吾是一定会后悔.
作者: 渣王    时间: 2003-1-28 11:08
当然!现在如果不读大学,出来根本就没面见人
作者: 骑哩甲    时间: 2003-1-28 23:51
你甘讲我地呢D无上大学既咩无晒面咪无面目见人?我话你都傻既。
作者: 渣王    时间: 2003-1-29 00:19
呵,我无咁嘅意思!可能我一样无大学读嘅
作者: 骑哩甲    时间: 2003-1-29 00:56
所以话呢,人才唔一定系大学生大学生有D都未必在为人才
作者: ※丧王※    时间: 2003-1-29 05:23
绝对同意上楼果位仁兄 有文凭唔系大晒既 大学既文凭我唔准备罗 希望几年之后仲会有呢个网既存在 等我可以讲下无文凭既我会变成点 管理员,得唔得啊???
作者: 渣王    时间: 2003-1-29 23:38
得!我睇你第二乞食乞到边境界
作者: 骑哩甲    时间: 2003-1-31 01:47
渣王兄。你可能系对文凭太过于偏激了。唔通无文凭就要乞吃咩????你未免太睇小无文凭既人了。
作者: 渣王    时间: 2003-1-31 18:32
我无睇唔起无文凭嘅人啊!不过的确无文凭,而又有所作为的人,少之又少!就算无文凭的人有有少少作为,佢都会后悔当初无文凭,而会继续考多个高文凭来
作者: 骑哩甲    时间: 2003-2-1 23:12
你话佐甘多最岩听呢句了。
作者: 痴王    时间: 2003-2-2 20:41
文凭系一个人实力的证明,每一个文凭的得到都系经过好大的努力。
作者: ※丧王※    时间: 2003-2-5 03:34
有成就然后话想读书既人其实都系D好办野既人 呃人既 其实系系度帮自己做紧广告
作者: 骑哩甲    时间: 2003-2-8 00:23
何以甘讲呢?我觉得你太过于偏激了。每一个人有佐成就之后并唔系就此满足既,想有翻个文凭只系给自已充下电罢了。
作者: 痴王    时间: 2003-2-8 06:59
不要滥用偏激呢词哦
作者: 摇摇    时间: 2003-2-8 20:09
文凭重要吗???甘仲使问~~~~ 有几多人根本就不喜欢读书,却偏偏要去学校糊糊涂涂过~~~ 距地根本就学唔到嘢!!!! 为的是什么??? 又唔系为咗摞个文凭!!!!!
作者: ※丧王※    时间: 2003-2-9 13:50
呢D完全系因为社会制度

欢迎光临 心跳的回忆 (http://www.hsrbbs.com/) Powered by Discuz! X3.1