心跳的回忆

标题: [讨论] 沙坪终于开左条步行街 [打印本页]

作者: 阿Yu鱼仔    时间: 2002-12-15 18:01
标题: [讨论] 沙坪终于开左条步行街
步行街,你地觉得如何呀?[glow=255,red,2]文字[/glow]
作者: shasha    时间: 2002-12-15 18:04
我都唔知响边?我都未返过黎行过??有乜野买咖?
作者: 芝士加朱古力    时间: 2002-12-15 18:44
我地班D人话:“死啦,,沙坪条步行街买‘菠萝’,好鬼丑样!” 我冇嘢讲啦
作者: 阿Yu鱼仔    时间: 2002-12-15 19:06
唉,咪就系,我好失望呀,对沙坪,估吾到终于开左条步行街,以为会有乜好发展啦,原来系发埋D甘既野,唉,不如叫女人街好过啦
作者: 背心袋藏锋    时间: 2002-12-15 21:20
要求不要太高,有些事不是想做就可以做的,沙坪好小,弄一条步行街不容易. 不是不能做好,而是没那样的消费能力,整一条像广州或上海那样的步行街,只会搞垮沙坪的经济.
作者: dango    时间: 2002-12-15 21:44
条街就在楼下,其实都算系甘咯~ 甘多人下岗,宜家可以俾个地方集中做下小生意,好几好啊。 虽然系细,不过算系一个好开始啦,凡事循序渐进,算系沙坪一个特色啦。 睇怕除左中山路,呢条步行街算系最多人去逛的地方啦。
作者: 芝士加朱古力    时间: 2002-12-15 22:18
都啱嘅
作者: 小光    时间: 2002-12-16 00:44
以下是引用芝士加朱古力在2002-12-15 18:44:38的发言: 我地班D人话:“死啦,,沙坪条步行街买‘菠萝’,好鬼丑样!” 我冇嘢讲啦
同意`` 无嘢讲`
作者: 明知故犯    时间: 2002-12-16 16:37
最紧要既系无女仔去行啊.... 等我地班麻甩佬眼光光,饮咗猪肉汤
作者: 阿Yu鱼仔    时间: 2002-12-16 17:59
饮猪肉汤,吾系呱,果间步行街,吾比车开入去,搞到强记生意无以前甘好啦,强记饭店一向生意吾错架,D饭送都好好味喔,你得闲行完条步行街,咪过去饮你想饮既猪肉汤咯,明少
作者: 芝士加朱古力    时间: 2002-12-16 18:43
长兴D好味呙。。。
作者: Q版小螞蟻    时间: 2002-12-16 20:39
步行街在哪裡?是新風路那里嗎?
作者: 阿Yu鱼仔    时间: 2002-12-16 21:57
系一小落离,以前条下岗街,同埋生生鞋行,前面果边街,一直过,都系:沙坪第一条步行街~
作者: 芝士加朱古力    时间: 2002-12-16 22:00
条街得个长字。。。。。
作者: 阿Yu鱼仔    时间: 2002-12-16 22:07
长得离,无乜好野买添呀,街头卖女人野,街中买水果,街尾,未开发,可能过年,卖对联~
作者: 龙仔    时间: 2002-12-16 23:36
唉!步行街?都唔够500米!
作者: 小光    时间: 2002-12-16 23:42
果街得个样都吾实际嘅`
作者: 独来独往    时间: 2002-12-17 09:17
什么步什么街吖~~ 我话叫扑街好过啦~~~ 充其量咪是小贩大集会~~~
作者: MAYA    时间: 2002-12-17 11:16
无错无错,,,,,,,
作者: shasha    时间: 2002-12-17 12:07
嗯 。。。。。系咩??
作者: 小光    时间: 2002-12-17 12:08
完全同意``
作者: 阿Yu鱼仔    时间: 2002-12-17 12:10
你地估沙坪系大城市咩,开始发展条步行街,算系甘啦,吾通,你地想沙坪一变就变到好似上下九甘样呀,你地太大想头,凡事现实D好
作者: shasha    时间: 2002-12-17 12:15
我都赞成。都从细做起大咖啦。
作者: 小光    时间: 2002-12-17 12:15
咁又系嘅无小变又何来大变呢`
作者: shasha    时间: 2002-12-17 12:16
嗯 。。系咯。。。。
作者: 小光    时间: 2002-12-17 12:26
版主`` 有人响度灌水啊` 拉佢``
作者: shasha    时间: 2002-12-17 12:33
你分晚话我嗜,小光,你好野。
作者: Faith    时间: 2002-12-17 16:25
都未见过甘丑样既步行街吖!!!简直影响市容吖!!差到乜甘~好心距无条件就吾好甘搞啦! 搞到鬼甘吾便!乡下到乜甘~沙坪既城市规划真系差到死吖~都吾知边个谂出黎既!都吾见得人既!!
作者: 明知故犯    时间: 2002-12-17 16:28
鹤山是我家,建设靠大家
作者: 阿Yu鱼仔    时间: 2002-12-17 18:16
Faith,你咪甘离话鹤山啦,虽然系差左D,但呢D野要慢慢离架嘛,吾系要一步成仙,甘简单架!@ 甘离话自己的家乡,真有点伤感
作者: Faith    时间: 2002-12-17 19:47
有乜办法者!距系做得吾系好者!乜野叫帮理不帮亲吖!就系里种啦~就算里度系家乡!吾可以因为甘吾好都要话距好咖! 讲真!有机会我真系吾想留系沙坪咖!沙坪只系一个适合得闲返黎玩下既地方!返黎回味下一种亲切既地方! 如果你话沙坪真系好好既话我无野讲!朋友或者好好!城市就......
作者: 独来独往    时间: 2002-12-17 20:06
我都吾明~~ 沙坪无乜多,就是地多? 你睇下每日上下班个几条什么路都是塞死啊~~ 规划得乱七八糟搞到D楼贵都飞起~~以后点娶老婆啊~~ 已后大家都有车甘点算啊~~~ 神啊救下建设局班人啦`~~还有比层楼我啊~~
作者: 小光    时间: 2002-12-17 23:43
以下是引用shasha在2002-12-17 12:33:43的发言: 你分晚话我嗜,小光,你好野。
死咯俾你发现左我系话你` 咁我咪死得好惨``` 点算` 女侠铙命啊`
作者: 阿Yu鱼仔    时间: 2002-12-18 18:49
沙坪还是沙坪,地细,系无得变架,地球还是地球,地救吾会再变大!
作者: Faith    时间: 2002-12-18 19:09
车~吾好话D人无能~人会变月会圆~沧海都会变桑田!争在人点样去做者~想当年江门市规划几差吖~而家咪又搞得几好!靓晒啦!沙坪...??..?? 沙坪乜多?尘多、空气差、水质又差!道路规划又差、城市建设又差!经济又差有跌无升!四五年前既工资标准今日都无变!D野吾升值即系贬值!你地话啦!
作者: 背心袋藏锋    时间: 2002-12-18 19:45
以下是引用独来独往在2002-12-17 20:06:46的发言: 我都吾明~~ 沙坪无乜多,就是地多? 你睇下每日上下班个几条什么路都是塞死啊~~ 规划得乱七八糟搞到D楼贵都飞起~~以后点娶老婆啊~~ 已后大家都有车甘点算啊~~~ 神啊救下建设局班人啦`~~还有比层楼我啊~~
说出了我和广大小市民的心声!
作者: 小光    时间: 2002-12-18 21:36
35楼果位 有时有D嘢无得比咖` 因为沙坪咁细根本无可能会一时间就可以变到好似D大城市果D咁咖`` 慢慢来啦``
作者: 阿Yu鱼仔    时间: 2002-12-18 22:17
嗯,我都系甘话,呢只野,还是要慢慢离既,现在鹤山已经开始变得好多啦,扩张文明公路,一小门口公路修建,新开南山市场,开设步行街,新华市场收购~~~等等,已经好多啦! 已经开始变得好架啦,慢慢离啦~~~
作者: 小光    时间: 2002-12-19 12:00
咪就系咯``再讲好多大城市都从呢D小变慢慢咁变大嘅啫``
作者: 独来独往    时间: 2002-12-19 16:45
沙坪乜多?尘多、空气差、水质又差!道路规划又差、城市建设又差!经济又差有跌无升!四五年前既工资标准今日都无变!D野吾升值即系贬值!你地话啦! [/quote] 你地知吾知啊~~ 鹤山是县级市中全国排46架~~ 比顺德,南海等等还要高啊~~~
作者: 小光    时间: 2002-12-19 17:02
无错 不过鹤山果D发展吾够好呢`~! 高级都无用啦``
作者: 阿Yu鱼仔    时间: 2002-12-19 21:52
吾系啵,鹤山系就比人慢左步,系2008年,系实现全面少康水平~
作者: 小光    时间: 2002-12-19 23:31
希望到时真系好似你讲咁啦`
作者: shasha    时间: 2002-12-20 11:14
唉。。到时先算啦。~~~~
作者: 阿Yu鱼仔    时间: 2002-12-20 18:31
呢个系事实离架,吾系假呀,鹤山一定会做到啦,先小康水平咋,对于别的地方说,已经开始左小康水平啦,我地要系2008年,要实现呀,所以大家要对鹤山有信心~鹤山的美好,是靠大家的支持
作者: 小光    时间: 2002-12-20 23:47
哇~~! 点解你好似响度帮政府卖紧广告咁嘅`?
作者: 明知故犯    时间: 2002-12-21 00:00
因为大家都系鹤山人。。。
作者: 小光    时间: 2002-12-21 00:19
哦~ 明解明解``
作者: 阿Yu鱼仔    时间: 2002-12-21 09:37
如果鹤山人自己都吾帮返自己,甘个鹤山永远系OUT过人架啦~
作者: 小光    时间: 2002-12-21 09:39
咁但系有时真系帮吾落嘅喔`
作者: 爽浪仔    时间: 2002-12-22 14:09
Faith :乜你甘睇鹤山架!甘你不如移民咯 睇你去到第个地方会有乜野感觉~~~ 系呀!大家都系鹤山人应该共同支持鹤山的发展!
作者: 音乐无限之吉他手    时间: 2002-12-22 19:30
移民?去边啊,你估唔洗钱啊。甘事实系差啊嘛,你见过边度有条甘既正所谓既步行街啊。 简直系垃圾~~~~~~ 哎,无得救啦
作者: 芝士加朱古力    时间: 2002-12-22 19:52
其实佢只係张D小返,放晒去果边买嘢啫
作者: 阿Yu鱼仔    时间: 2002-12-22 21:28
可怜咯,比政府见到你地甘离讲,都系心痛~~~开发距又比人地话,吾开发距,又话落后,跟吾上人地,连步行街都无,唉~~~可怜,吾通大家想中山路成为步行街?
作者: 爽浪仔    时间: 2002-12-22 22:29
众望所归添啦
作者: 功夫小子    时间: 2002-12-23 13:04
我也是这样睇,你如果去过五邑的其它地方,如开平,台山,新会等。我自己身为鹤山人,我也觉得XXX唉!!!不说了。
作者: 阿Yu鱼仔    时间: 2002-12-23 18:26
大哥,鹤山细呀,唉,吾通真系要整条中山路成为步行街,你地先开心,有车的朋友们就不会这样想啦,~~~~人比人,比死人~~~!同自己前几年的鹤山相比,已经变左好多啦~
作者: 功夫小子    时间: 2002-12-24 01:21
无错是变佐好多。变佐好多人下岗,好多人失业,收入变低佐,物价高佐,连书费都高埋。
作者: 阿Yu鱼仔    时间: 2002-12-24 12:32
唉,你失业呀,讲得甘严重既,唉,社会不断进步,稳食艰难呀,我地D读书仔都FEEL到你地的心意既~~~但系如果大陆好似外国同香港甘,穷人有众援,甘实大把人失业,吾工作,坐定定等政府发钱啦,系咪?我地自己应该为自己奋发,吾应该懒懒甘过日子咯,正如D外国人一样,距地又咪一样可以收众援,但系距地吾会甘容易就败系自己手上咯,令愿自己辛苦去稳钱,都不想去罗众援咯,大家要明白这个道理先得架,如果中国真系实行高福行政策,就真系会好好多人吾工作咯,应该靠自己双手去养活自己,鹤山的美,都系要靠大家去建筑~
作者: 阿Yu鱼仔    时间: 2002-12-24 12:34
嗯,上面篇野我写得好辛苦架,你地咪骂我写得长呀,希望大家会明白我的用心良苦啦!
作者: 音乐无限之吉他手    时间: 2002-12-24 13:23
哎,点讲呢,应该起D铺位,租费便宜,甘街道就自然宽啦, 易唔洗等D人对住个太阳卖野,好伤身架,哎,日日系屋企望住D人 坐正系个太阳底下卖野,仲要一日先卖个几十蚊,真阴公
作者: 音乐无限之吉他手    时间: 2002-12-24 13:24
仲有添啊,天气好仲话握,如果落水甘点啊,认为走得切咩?????????
作者: 阿Yu鱼仔    时间: 2002-12-24 17:55
哗,犀利,你果然讲晒人地小贩心里的说话喔!社会黑暗,稳食难,距地系辛苦啦~~ 甘你去买野,就吾好讲价啦,等人地攒返多,少少钱啦,见距地甘辛苦呀!
作者: 音乐无限之吉他手    时间: 2002-12-24 19:49
甘就唔得,买野唔讲价,你估我几百万未开过头啊。
作者: 阿Yu鱼仔    时间: 2002-12-26 19:14
嘿嘿,点知你啵,可能你个银行户口系呢!
作者: 瞬    时间: 2002-12-26 23:13
条街右唔系阔过人!! 系果度搞条甘既步行街...............不伦不奂!! 垃圾!! 沙坪D城建同开发就系甘差!! 失望!!
作者: [^_^]He~he    时间: 2002-12-27 13:19
咁睬法,真系无眼睇咯.... 到自己个人吾系鹤山就可能会吾同嘎啦.....
作者: [^_^]Ha~ha    时间: 2002-12-27 13:21
我系广州生活既时候见到人地繁荣既城市就觉得沙坪..........
作者: [^_^]He~he    时间: 2002-12-27 13:35
系啦.........唉...............
作者: [^_^]Ha~ha    时间: 2002-12-27 13:40
唉乜喔!?
作者: 阿Yu鱼仔    时间: 2002-12-27 17:01
喂,各位广州系城市,沙坪系咩呀?有得比的吗?人比人,~~~~~~比死人! 点解你地又吾罗沙坪同你地乡下比呀?
作者: 功夫小子    时间: 2002-12-27 19:06
我乡下绝对比沙坪靓
作者: [^_^]He~he    时间: 2002-12-28 02:19
点都好,如果咁吾中意,有本事就走出去,\ 做乜系度咁踩喔.............. 你点踩都吾会变咖啦, 罗自己D本事出哩, 走出鹤山咯....
作者: 阿Yu鱼仔    时间: 2002-12-28 12:34
嘿嘿,正式既,讲得好呀! 有本事,你买起个政府,搞靓个鹤山,好似广州甘繁荣啦喔,得吾得呀?
作者: [^_^]Ha~ha    时间: 2002-12-29 12:03
鹤山都系烂泥扶唔上壁架啦!!
作者: 阿Yu鱼仔    时间: 2002-12-30 12:18
你正一自己人睇死自己人,自己人都吾帮自己人
作者: 依然    时间: 2002-12-30 12:53
多数都是卖果的。
作者: 谷行云    时间: 2002-12-30 15:48
我呢个顺德人希望沙坪有更多阿YU鱼仔的人,甘样沙坪就一定会变得更靓更繁华!
作者: 明知故犯    时间: 2002-12-30 17:10
老实一句开平靓过鹤山十几倍
作者: 阿Yu鱼仔    时间: 2002-12-30 18:38
但系你地系鹤山人,自己人都吾为下自己着数,自己吾为自己建设,鹤山点会变得靓呀,太把钱都无用啦,无人愿意出力,无人愿意出钱,你地想变成点喔?吾通想鹤山一晚间变成日本东京大国呀?
作者: 阿Yu鱼仔    时间: 2002-12-30 18:39
以下是引用谷行云在2002-12-30 15:48:06的发言: 我呢个顺德人希望沙坪有更多阿YU鱼仔的人,甘样沙坪就一定会变得更靓更繁华!
嗯嗯,多谢,多谢~~~~希望系啦
作者: 失恋    时间: 2003-1-1 00:40
叼!一样有车行!!!!!!
作者: 明知故犯    时间: 2003-1-1 01:02
系喔...一样有单车行喔...
作者: 阿Yu鱼仔    时间: 2003-1-1 23:23
甘你地去阻止D车进入步行街咯
作者: [^_^]Ha~ha    时间: 2003-1-1 23:28
其实应该话沙坪太黑先岩!! 要投诉既应该系D领导班子!!
作者: 失恋    时间: 2003-1-2 21:47
去边投诉呀?
作者: 阿Yu鱼仔    时间: 2003-1-3 18:26
使吾使甘严重呀,条街又不是多人,有单车入,都吾使惊动警员阿嘛
作者: 阿Yu鱼仔    时间: 2003-1-26 21:26
哗,过新年,条步行街直落都好多人喔。水果,糖果,太把野卖。
作者: 谷行云    时间: 2003-1-26 22:58
鱼仔.得闲过顺德步行街行下啊,有你这种热心人一定会将沙坪的步行街变得更靓更繁华.
作者: 小光    时间: 2003-1-27 00:33
果条所谓嘅步行 摩托车一样系咁照行~~!
作者: 血霸天    时间: 2003-1-27 01:09
么托车就唔多见..不过卖果D野就真系太过垃圾啦..直头就系以前夜晚既前进路.. 不过我同我老表琴日先一样甘开部么托车入去.我仲阻止巨唔好添..巨话睬都未得闲睬巨添.
作者: 阿Yu鱼仔    时间: 2003-1-27 19:03
垃圾多,嗯,太吾保洁啦,睇怕沙坪要实行:600~~~,600~~~,600~~~~,
作者: 阿Yu鱼仔    时间: 2003-1-27 19:04
以下是引用谷行云在2003-1-26 22:58:27的发言: 鱼仔.得闲过顺德步行街行下啊,有你这种热心人一定会将沙坪的步行街变得更靓更繁华.
嗯,有机会我会过你到玩喔.你果边夜生活好多彩色喔,系咪呀? 介绍下你果边D夜生活.

作者: 谷行云    时间: 2003-1-29 21:20
饭后好多人到公园行“石春”,即系做脚底按摩,健身运动来的啊。 夜小小,甜品店就是合家欢的天堂。 再夜小小,卡拉OK、行街购物,我地个镇的大型超市开得比较多,行超市也成为了乐趣。步行街集饮食、购物、娱乐于一体,海边有烧烤档,麻辣火锅(好过瘾的啊)。 鱼仔,过年有时间过来啊。
作者: Jimmy    时间: 2003-1-29 22:12
你想叫我鱼女过去陪你玩玩啊?
作者: 阿Yu鱼仔    时间: 2003-1-30 10:57
吾得架.你吾比我过,我都系要过呀. 顺德,都发展得吾错喔.话晒我只狗的家乡,我只狗系果边的宠物店狗场买架. 我想过去玩喔.行街街,话晒系女人的天性.
作者: Jimmy    时间: 2003-2-1 01:20
咁只要你中意,我也不介意的了!你自己小心啲啦!
作者: 阿Yu鱼仔    时间: 2003-2-7 13:15
晕啦. 过年,条步行街,水果街,又水静河飞.一D都吾热闹咯.真系............唉.
作者: 谷行云    时间: 2003-2-9 17:23
慢慢黎啦,好多野都系从幼嫩走向成熟的。
作者: 阿Yu鱼仔    时间: 2003-2-9 17:57
嗯.嗯.系吖.我相信鹤山会变得更美...

欢迎光临 心跳的回忆 (http://www.hsrbbs.com/) Powered by Discuz! X3.1