疾风 发表于 2002-12-16 11:33:00

有无做无盘网既高手

小弟不才,用8139网卡做个NT4.0既无盘win95网,想话将win95换成win98,,唔知有无更简单的方法,因为本人实在好懒,唔想改甘多注册文件,,边位有BATCH98.exe呢个程序啊(因为我张D版win98上无呢个程序)?
有无linux无盘高手?我想知道8139网卡在linux上需改那部分启动文件.

ghost 发表于 2002-12-16 12:05:00

虽然我系版住..但系我对无盘就冇乜理解..呵呵 ..

不过我地公司就搞左个无盘..我啲同事应该识

明知故犯 发表于 2002-12-16 16:04:00

不如你地去精彩揾一嗰叫做杰仔既人嘞!!!!
距好掂咖

小灵儿 发表于 2002-12-16 20:48:00

精彩都不是无盘工作站的...只怕是叻人唔叻...枪手才是最叻

搞无盘工作站...沙坪讲到精通的...可说是少之又少...

AK48 发表于 2002-12-17 08:07:00

BATCH98.exe我有,想要留下E-mail

dango 发表于 2002-12-17 10:10:00

PXE98+WinNT無盤技術正在學習中......

疾风 发表于 2002-12-17 13:21:00

我个Email系fengzrong@163.com,如果你有8139ROM文件for RPL(32K)最好都发埋比我,多谢。

边个钟意无盘同无盘终端既不妨大家交流下。

明知故犯 发表于 2002-12-18 07:39:00

以下是引用明知故犯在2002-12-16 16:04:58的发言:
不如你地去精彩揾一嗰叫做杰仔既人嘞!!!!
距好掂咖

杰仔上紧日班。。你得闲就去精彩睇下囖。
距还有大把电脑垃圾俾你执吖

maya 发表于 2002-12-18 14:08:00

作为学习技术来说,无盘网的确可以学到很多野,,但到左实际上的应用就不是那么好了,,因为牵连性太大,,服务器一死,,所有工作站都无唔得,,就算点靓的服务器都会死,,,所以个人就不推荐用无盘网作为商业上的应用啦,,,
就好似轩辕网吧,原来是采用一个叫名智斯普林的无盘软件,,,结果还是经常出现这样那样的问题,
最后结果要全部装返晒硬盘啰,,,加上而家硬盘仲鬼死咁平,,我就宁愿比多几百蚊买个硬盘啦,,
NT4无盘网开始没落啰,,,WIN2000的无盘终端服务可能会有得做嘅~~
个人愚见,,请勿见笑!

dango 发表于 2002-12-19 11:02:00

以下是引用maya在2002-12-18 14:08:34的发言:
...因为牵连性太大,,服务器一死,,所有工作站都无唔得...

十分贊成樓上講法, 曾經我都考慮過無盤, 但發現無盤雖然維護方便, 成本低, 但係就存在極大隱患. 特別係網吧, 如果冇backup, 一旦主機癱瘓, 全部工作站就唔使玩啦, 結果可能會損失慘重, 而且如果網吧機器越多, 對主機要求就越高, 主機起碼都要用到雙至強CPU的專業級服務器(就算係用DELL, 最少都要幾萬一台), 連埋台BACKUP, 估計呢兩台就差唔多頂起全部客戶機價錢.

页: [1] 2 3
查看完整版本: 有无做无盘网既高手